TRKAČKI BICIKLI

Osovni parametri koje svaki trkački bicikl mora ispuniti su brzina i lakoća vožnje, a to se postiže ukoliko biciklo nemá suvišnih delova i ako je tehnički dobro konstruisan.

Ram je najčešće izrađen od aluminijuma… Kod skupljih modela može se javiti karbon ili titanijum. Pre 10 – 15 godina dominirao je čelik, on se danas zbog svoje težine gotovo i ne koristi. Za vožnju na trkačkom biciklu najbolji je zaobljeni volan, jer omogućava vozaču da ga drži u različitim položajima . Kod nekih modela na volan se mogu namontirati držači za ruke koji omogućavaju vozaču da zauzme aerodinamični položaj i time smanji otpor vazduha.

Koriste se točkovi od 28 inča dok je njihova širina svega 23 mm. Gume su uglavnom ćeleve – slik gume, što omgućava manji otpor a time i veću brzinu.

Trkački bicikli imaju od 16 do 20 brzina (2x8), postoje I verzije sa 27 bzina (3x9).

Kočioni sistem kod ovih modela bicikli je poslednjih nekoliko godina pretrpeo velike promene, koje je diktirao rizik proklizavanja.

Razlikujemo takmičarske bicikle namenjene profesionalcima I obične, koji se koriste za kondicione I rekreacione aktivnosti. Takođe I cene tih modela se kreću od nekoliko stotina pa do 10 000 eura a I vise… Izgled, oprema, cena i materijal od koga su napravljeni, mogu se od bicikla do bicikla dosta razlikovati, pa je najbolje posavetovati se sa profesionalcem u pogledu izbora najboljeg, kako bi što bolje odgovarao vašim poterbama I finansijskim mogućnostima.

CANNODALE CAAD 10 1 DURA ACE

CANNODALE SUPER SIX EVO ULTEGRA DI 2

CERVELO S2 SHIMANO 105

TOPlist