DEČIJI BICIKLI

Vožnja bicikla je za decu velika zabava. Pored toga što što im se to svidja, sama vožnja ima i mnogostruke prednosti u razvoju i životu deteta. Biciklizmom se razvijaju motorističke i duševne sposobnosti, koordinacija, ravnoteža, pažnja koju dete mora da ima dok vozi bicikl… Kao i kod odraslih treba dodati i značaj koji vožnja ima za celokupno zdravlje i kondiciju deteta.

Da bi se vožnja bicikla deci svidjala i imala pravi efekat, potrebno je izabrati pravi dečiji bicikl. Njegov razvoj još nije završen, što znači da greške prilikom izbora veličine bicikla, loše držanje tela izazvane nepravilnim podešavanjem sedišta ili volana mogu imati veće posledice nego kod odraslih.

Kod svih biciklictičkih disciplína a naročito kod dece, mora se se voditi računa o bezbednosti na biciklu. To se tiče kako samog bicikla tako i bezbednosti u saobraćaju. Potrebno je voditi računa o narednim pravilima:

IZBOR DEČIJEG BICIKLA

Prilikom izbora dečijeg bicikla treba imati prvenstveno na umu bezbednost, funkcionalnost i kvalitet bicikla,a ovih kritrijuma se treba pridržavati i ne smeju se zanemarivati u pogledu cene. Nepisano je pravilo da jeftino biciklo nije toliko kvalitetno , komforno, bezbedno i sposobno dugo izdržati.

Kad biramo dečiji bicikl imamo na umu sledeće kriterijume:

DEČIJI BICIKL Author Cosmic 20

Ovaj bicikl namenjen je deci od 6 - 9 godina i visine od 125 do 130 cm. Reč je o visoko kvalitetnom biciklu sa 6 brzina i težinom od 8,9 kiligrama.

DEČIJA BICIKLA 16 PUKY

Ovaj model je namenjen većoj deci koja nemaju problema sa održavanjem ravnoteže. Točkovi su 16 inča a ram je aluminijumski.

DEČIJA BICIKLA 12 PUKY

Ovaj dečiji bicikl ima pomoćne točkove... Iako su po mišljenju mnogih stručnjaka ona štetna mnogi roditelji iz rauloga sigurnosti im daju prednost. Namenjen je deci od 2 godine a točkovi imaju 12 inča

DEČIJI BICIKL Author Catty

U pitanju je dečiji bicikl bez pedala i kočnice. Dete se na njemu uči održavati ravnotežu i kreće se odgurivanjem od zemlje. Namenjen je za uzrast od 2 godine a težina mu je svega 3,5 kilograma.

TOPlist