BMX BICIKLI

Mladje generacije ne zanimaju toliko klasične trkačke discipline poput Ture de France , Vuelte ili indoor trka na biciklističkim stazama… Privlači ih vratolomije na U-rampama, oduševljavanje publike zanimljivim trikovima i spuštanje po strmim brdskim stazama. Tim zahtevima najviše odgovaraju BMX bicikli, koji se svojim izgledom i konstrukcijom bitno razlikuju od klasičnih bicikala.

BMX ili Bicikl Moto kross je jedna od biciklističkih disciplína. Reč je o adrenalinskom sportu gde se koriste specijalno za to pripremljeni bicikli sa točkovima do 20 inča.

ISTORIJA BMX

Pojava Bmx bicikli se vezuje za početak sedamdesetih godina prošlog veka, kada je firma Schwinn počela sa izradom modela Schwinn Sting-Ray. U to vreme mladi momci u želji da kopiraju vozače motokroseva, počeli su da prave sopstvene rampe i da preuređuju bicikle za tu namenu. Bmx manija se rodila u Južnoj Karolini, da bi se odatle proširila po celim SAD, a vremenom i na celi svet.

Pojam BMX predstavlja izraz za Bike-kros, gde se vozi na zatvorenoj stazi punoj krivina, skokova i rupa, a pobedjuje onaj od vozača koji prvi prodje kroz cilj. Medjutim kad se danas kaže BMX , glavna asocijacija kod većine ljudu je Freestyle BMX, discipina žongliranja na biciklu.

2003 godine odlukom Medjunarodnog olimijskog komiteta, bio je uvršten u olimpijsku disciplinu, a na igrama u Pekongu po prvi put u istoriji Olimpijskih igara vozio se bike-cross.

KAKO IZGLEDA BMX BICIKL?

Bmx bicikla je obično veoma niska, ima veoma stabilni ram i mala 20 inča velike točkove sa gustim šarama na gumama, zahvaljujuči kojima je biciklo dobro vezano za zemlju. Bicikla sa točkovima od 24 inča se označavaju kao „cruiser“.Broj žica na točku je veliki i iznosi 36-48, při čemu su 3-4 puta ukrštaju, a to sve zbog čvrstoće i stabilnosti.

Osnovna karakteristika BMX bicila je nizak položaj sedišta, zato što većina vozača vozi u stojećem stavu. Sedište se koristi samo kod nekih trikova gde služi kao oslonac. Pedale su za razliku od klasičnog bicikla mnogo robusnije i veće kako bi omogućile akrobati veću stabilnost.

BMX bicikli imaju samo jedan prenos,a koči se većinom sa U kočnicama, dok se kod nekih modela koriste V-kočnice.

BMX DISCIPLINE

Postoji više BMX disciplína od kojih su najpoznatije:

TRIKOVI NA BICIKLU

Na BMX biciklu postoji puno trikova al se stalno pojavljuju novi. Kod njih se ocenjuje koliko kvalitetno je izveden, težina, visina i kreativnost. Osnovni trikovi:

BMX dirt riding in London 2012

U Londonu 2012 godine pred oko 20 000 ljudi za dva dana izredjalo se 36 najboljih bmx dirt vozača na svetu.

BMX "Let It Ride" Canaria

Naredni video je klasičan primer fenomenalo izvedenog bmax street "žongliranja", sve ono što ovu disciplinu čini atraktivnom

BMX FREESTYLE

Kvalitet narednog videa nije na zavidnom niviu, što se ne može reći za majstorije koje izvode ovi momci.

TOPlist