KAKO IZABRATI BRDSKI BICIKL?

Brdski bicikl (MTB), je prvenstveno namenjen za vožnju po teškim planinskim terenima, ali pri izboru odgovarajucih guma sa plicom šarom, može se koristiti i na tvrdjem terenu. Zbog te svoje osobine je dobar izbor za sve one koji svoje vreme na biciklu provode kako u prirodi tako i u gradu. Ukoliko smo se odlučili za brdski bnicikl potrbno je izabrati odgovarajuci model. Pre svega potrebno je odgovoriti na tri osnovna pitanja:

1. Koliko imate nameru da investirate u kupovinu bcikla?

2. koliko često nameravate da ga vozite?

3. Za šta cete konkretno da koristite bicikl?

CENE BRDSKIH BICIKLI (MTB)

Cena brdskog bicikla zavisi od materijala od kojeg je izradjen bicikl, vrste rama, težine, vrsti kočnica, dodatne opreme i naravno proizvodjača bicikli. Gledajuci prema ceni, brdske bicikle mpžemo podeliti u tri cenovne kategorije.

- Bicikli do 300 eura: U pitanju su osovni modeli, namenjeni za redovno korišcenje. Geometrija rama je slična kao i kod bicikli više klase, razlika je jedino u vecoj težini. Kod ovih bicikli akcenat je dat na stabilnost.

- Bicikli do 600 eura: ugalvnom imaju aluminijumske ramove kako bi se postigla što optimalnija težina. Ostale kmponente i delovi su više kategorie i dovoljno laki kako bi se postizali što bolji rezultati.

- Bicikli nad 600 eura: U ovu grupu spadaju vrhunski modeli izradjeni od najkvalitetnijeg aluminijuma i karbona. Visoki zahtevi postavljaju se na težinu, funkcionalnost i rukovanje biciklom.

KOLIKO ČESTO CETE VOZITI ICIKL?

Za sve one koji s vremena na vreme sednu na bicikl, investicija u skuplje modele se ne isplati. Ukoliko ste zaljubljenik u biciklizam i koristite ga svakodnevno, radije dodajte još koji euro i uzmite skuplji bicikl. Razlika kod pojedinh modela je ogromna, što cete najbolje osetiti ako provodite više sati dnevno u vožnji.

ZA ŠTA CETE KONKRETNO KORISTITI BICKL?

- Rekreaciona vožnja: Ukoliko je za vas vožnja bicikla rekreacija i razonoda nema smisla investirati u skuplje modele. Za vas su idealni bicikli iz prve kategorije do 300 eura. Odličan izbor za one koji ne žele da izdvoje višu sumu novca a koriste ga prvenstveno kao prevozno sredstvo do posla, za kupovinu ili male porodične izlete.

- Turistička vožnja: Ova vrsta bicikli namenjena je onim biciklictima koji koriste ovo prevozno sredstvo intezivnije, rekreatino se bave ciklo-turizom, izlaze na duže ture i očekavaju od ovih modela odredjene osobine, kao što su: manja težina, bolje amortizere i preciznost kod prenosa brzina...

- Trkački brdski bicikli: Ova klasa bicikli se krece iznad 600 eura. Ovaj tip MTB bicikli se preporučuje svima koji koriste bicikl intezivno, izlaze na duže ture po teškom planinskom terenu ili nameravaju da ga koriste u takmičarske svrhe. To znači vece opterecenje svih delova bicikla. Zbog toga su opremljena kvalitetnim komponentama i ramom. Naglasak je stavljen na što manju težinu, amortizere, kočnice i kvalitet vožnje.

TOPlist