KAKO IZABRATI BICIKLISTIČKU KACIGU?

Biciklistička kaciga treba da bude satavni deo opreme savakog bicikliste, ne zato što to zakon nalaže ili ne nalže, vec prvenstveno zbog našeg života i zdravlja. Biciklisti spadaju u grupu najranjavijih učesnika u saobracaju, tako da i ne čudi podatak da godišnje na našim putevima pogine nekoliko desetina biciklista. Ova brojka bi bila mnogo niža da se poštuju propisi i koristi zaštitna oprema i kaciga.

Ukoliko kupujete biciklističku kacigu, pročitasjte par saveta kako bi ste izabrali tu pravu.

1. Odgovarajuca veličina

Kaciga mora da ima odgovarajucu veličin, odnosno mora dobro da vam stoji, ne sme da vas žulja ili da vam spada. Kod vercine kaciga njena veličina može da se reguliše okretanjem minijaturnog diska ili putem elastičnih traka (obično kod dece).

2. Odgovarajuca kategorijakacige

Odlučite kde i kako cete voziti. U zavisnosti od toga izaberite odgovarajucu VRSTU KACIGE. Na raspolaganjuvam stoje, trkačke, mtb, bmx, aerodinamične... Ne preporučuje se da po teškom paninslom terenu koristite laku aerodinamičnu kacigu.

3. Odvetravanje kacige

Kvalitrtno odvetravanje je jedna od stvari koja ce vam olakšati vožnju bicikla. Loše odveravanje ne samo što vam može otežati vožnju, vec može dovesti i do toplotnog udara.

4. Bezbednost kacige

Ne kupujte kacige nepoznatog porekla i sumlnjivih proizvodjača. Kvalitetna kaciga treba da ima bezbednistni certifikat. najčešce na njima možete naci neku od sledecih oznaka: CPSC, SNELL B90A, CE a AS/NZS.U suprotnom ona nece vršitisvoju ulogu, a to je da vam čuva život i zdravlje.

5. Konstrukcija kacige

Kvalitetna konstrukcija povecava odolnost i čvrstinu, a u isto vreme snižuje njenu težinu. Biciklističke kacige su pravljene tehnologijom in-mold technologií, koja se sastoji u ubrizgavanju polistirenove pene do tvrde plastične školjke. Još vece čvrstina može da se ostvari ojačavanjem polisterena raznim materijalima poput karbona ili aluminijuma.

6. Težina kacige

Težina kacige je veoma bitna stavka naročito za one biciklise koji provode više časova dnevno na biciklu. Težina nikad ne bi smela da bude smanjena na ukor bezbednosti. Vecina proizvodjača proizodi modele do 200 grama ili nešto ispod te granice.

7. Ispravno držanje kacige

Kako bi kaciga ispravno vršila svoju funkciju, poterbno je da je na glavi smeštena u približno vodoravnom položaju. Prednji deo kacige bi trebao da se spusti do polovine čela, a traka ispod brade bi trebala da bude zateguta.

8. Dizajn kacige

Dizajn ne bi trebao da bude odlučujuci faktor pri izboru kacige, al ne bi ga trebalo ni zanemarivati. Tamne ili crne kacige nisu adekvatne jer privlače sunce i akumuliraju toplotu. Lepo dizajnirane i svetle kacige su uočljive i dobro se vide.

TOPlist