BICIKLISTIČKI TRENING ZIMI

U dugim zimskim mesecima usled snega i velikih hladnoća, vožnja bicikla nije baš najbolje rešenje. Kako održati kondiciju i protegnuti noge? Kao alternativa nudi se spinning, rotopedi i valjci. Kako izabrati najbolje rešenje? Kad vremenski uslovi nisu naklonjeni biciklistima, potrebno je preorijentisati se na indoortreninge. Jedna od mogućnosti je spinning, ali ne voli svako da se znoji u zatvorenim prostorijama i da sluša instrukcije trenéra…. Zato ćemo govoriti o biciklističkom treningu kod kuće….

U dugim zimskim mesecima usled snega i velikih hladnoća, vožnja bicikla nije baš najbolje rešenje. Kako održati kondiciju i protegnuti noge? Kao alternativa nudi se spinning, rotopedi i valjci. Kako izabrati najbolje rešenje?

Kad vremenski uslovi nisu naklonjeni biciklistima, potrebno je preorijentisati se na indoortreninge. Jedna od mogućnosti je spinning, ali ne voli svako da se znoji u zatvorenim prostorijama i da sluša instrukcije trenéra…. Zato ćemo govoriti o biciklističkom treningu zimi - kod kuće…

STACIONARNI BICIKLI

Stacionarni bicikli su slični spinning biciklima. Najjednostavniji tip su rotopedi, koji za bicikliste predstavljaju krajnju soluciju. Oni se više koriste za rekreaciju, rehabilitaciju i zagrejavanje u fit-centrima. Podešavanja su ručna a ne može se zaobići i nepogodno okretanje pedala. Pored toga lošije se namešta i sedište koje je samo po sebi dosta široko. Sve ovo ne može ulepšati ni digitalni displej sa vremenom, brzinom, utrošenim kalorijama , koji većina rotopeda poseduje.

Sledeća kategorija su biciklistički trenažeri koji svojim izgledom podsećaju na biciklo i omogućavaju bolju simulaciju treninga. Zahvaljujući raznim programima možete izabrati kakvo opterećenje želite, vožnju uzbrdo ili nizbrdo, podešavanje sedištaa, srčanu frekvenciju. Možete ga povezati sa kompjutere i tako pratiti svoje rezultate.Aktivni biciklisti oceniće i opremljenost bicikle pedalama SPD. Veliki nedostatak simulatora je njihova buka. To se prvenstveno odnosi na one uredjaje kod kojih se koči vazduhom. Nešto su bolji magnetski ili elektromagnetski simulatori dok oni najbolji koriste kombinaciju magneta i ulja. Ova razlika je od značaja i kod nameštanja opterećenja… Dok se kod običnih simulatora ona podešava okretanjem prstena na volanu kao kod klasične vožnje , dotle je kod elektromagnetskih trena žera za to predvidjena poluga koja reguliše udaljenost magneta a samim tim i opterećenje. Kod treće grupe simulatora koji koriste kombinaciju magneta i ulja, podešavanje se obavlja okretanjem brzina koji najverodostojnije simulira vožnju na bicikli.

Za iskusnije bicikliste dobar izbor su i „valjci“. Budite spremni da će vam trebati dosta vremena da se na njih naviknete, a računajte i na padove u početku. Pristalice ovog vida treninga ističu da se sa njima vežba stabilnost i ravnoteža , možete koristiti sopstveni biciklo, a kad steknete više samopouzdanja možete uključiti neki film i u isto vreme voziti bicikl.

TOPlist