Kako izabrati gume za brdski bicikl?

Gume su jedan od najvažnjjih delova svakog brdskog bicikla. Utiču na kvalitet vožnje, a i na naše novčanike. Da li ste zanli da što je guma skuplja to manje vremena izdrži? Ili da „univerzalna guma“, prilagodjena svim uslovima vožnje ne postoji?

Važna je težina gume

Čim je guma lakša, time je vožnja jednostavnija, a akceleracija bolja. Gume utiču na kvalitet vožnje i prijanjanje na teren. Ukoliko koristite bicikl jednom mesečno, rešavati pitanje guma je nepotrebno. Medjutim, ukoliko više vremena provedete na terenu, pitanje kvalitetnh brdskih guma postaje prioritet.

Novac tu igra veoma važnu ulogu. Na običnim biciklama dovoljne sui gume za 20-tak eura, ako ne vozite po teškom terenu i ako je vaša vožnja „laganija“. Iako zvuči malo neverovatno, najjeftinije gume ce vam trajati najduže. U ovom slučaju ne važi pravila da što je skuplje to više izdrži... Vecina biciklista žele kvalitetnu gumu za malo para. Ovakav zahtev je gotovo ne moguce ispuniti. Ukoliko bicikl zaista vozite po teškim terenima, ne mine vas investicija do guma od 40-ak eura. Ovakve gume pružaju vecu udobnost, bolje prijanjaju za teren i mnogo su lakše. Imaju manju mešavinu gume i silicijuma.

Vecina vozača najradije bira tvrdje gume. Ovakve gume imaju gušce „šare“ i idealne su za tvdje površine: asfalt, tvdje šumske puteve, gde i pri veliom naklonu biscikla čvrsto drži. Dobro su se pokazale na mokrim i kamenim terenima. Ne može se kristiti po blatnjavom ili peščanom terenu. Za tekve terene bolje je koristiti gume sa dubljim šarama ili „ekserima“ postavljenim sa vecim razmakom.

ŠIRINA GUME

Širina gume zavisi od terena, vozača i bicikla. Za običnu vožnju, rekreativce i duge vožnje najbolje su gume sa širinom od 1.9 – 2.1 inča. Guma ima dobru težinu i za tu namenu je idealna. Ukoliko više preferirate tvrde terena i agresivniju vožnju, više ce vam odgovarati razmere od 2.1 – 2.3 inča.

RAZLIČITE GUME NA PREDNJI I ZADNJI TOČAK

Najčešce su i prednja i zadnja guma potpuno identične. Medjutim čim je teži teren, potrbno je dati gume sa različitim šarama na prednje i zadnje točkove. Na prdnji je bolje dati gumu sa grubljim šarama širine 2.3 inča, a na zadnji, gume širine 2.1 palac sa mekšim šarama.

Najbolje gume su tri pua skuplje od običnih, a izdrže tri put krace vreme. Što su lakše tiosu skuplje, a ujedno i manje izdrže.

Gume se proizvode sa različitim ojačanjima. Stoga mogu biti odolni na različite defekte, što na drugu stranu povecava njihovu težinu.

Proizvodjača guma je zaista puno. Ukoliko ih želite sve porediti, potrbno je uključiti nekoliko parametara: cena, tip, širina, tvrdoca, dubina šare... to je ono što je od presudnog uticaja na udobnost i kavalitet vožnje.

TOPlist