Koliko je poželjno naduvati gumu na biciklu?

Milioni ljudi danas voze bicikl, al se svi ne orijentišu najbolje u tome kako i koliko je najboje imati naduvane gume da bi biciklo išlo dobro, brzo i sigurno. Veliki broj biciklista ima gume nedovoljno napumpane, al ima i onih kod kojih su gume prepumpane. Kako naci to optimalno rešenje?

Kako isravno napumpati gume odredjuje kategorija bicikla, vrsta gume, teren na kome se vozi i naravno težina bicikliste.

Po prailu najviše se pumpaju gume kod trkačkih bicikli, zatim trekking bicikli, a najmanje brdskih. Naravno da bi ste dobro napumpali gume potrban je dobra pumpa sa meračem.

Rukovoditi se uputstvima proizvodjača

U principu važi pravilo da biciklista treba da se rukovodi uputstvima proizvodjača uvedenih na gumama. Osim podataka o rasponu pritiska na primer 2.5 do 4.5 bara, unose se i podatci o rotaciji gume. Veoma je važna maksimalna vrednost koju proizvodjač navodi. Nad ovu vrednost bi se nesmele gume naduvavati, inaše bi moglo doci do njenog oštecenja.

Kategorija bicikla

  • Treking (kros) bicikli: Kod ove vrste bicikli naduvavanje guma je najjednostavnije. Ovde se biciklista može rukovoditi uputstvima proizvodjača. Naduvavanje se krece u rasponu od 3.5 do 4 bara. Sa ovim biciklima se ne vozi po teškim terenima. Za planinske staze ovaj pritisak je sasvim dovoljan, biciklo se dobro vozi i kontroliše…
  • Brdski bicikli: Ovo je najsloženija kategorija… Pritisak kojim ce se naduvati gume zavisi od terena po kom ce se kretati, od karaktera bicikliste: da Ii je u pitanju rekreativac, trkač amater ili sportista sa povremenim trkačkim ambicijama. Na asvaltu i tvrdim podlgama gume se naduvavaju na maksimum, kako bi pružali što manji otpor. Kod neravnog terena se naduvavaju na najnižu mgucu meru od 2.6 do 2.8 bara. Ukoliko je teren mokar i blatnjav, naduvava se još maje. Na takvim terenima biciklisti je potreban vece prijanjanje, a to postiže nižim pritiskom u gumama. Takav bicikl se mnogo bolje vozi, sigurnije je i lakše se prelazi preko prepreka i neravnina. U svakom slučaju donja granica je 2.2 bara ispod koje se nepreporučuje naduvavati gume.
  • Trkački bicikli: Kod trkačkih bilcikli situacija je najsloženija… Pritisak se krece oko 8 bara, al opet važi da je potrebno proveriti podatke proizvodjača. Pritisak je visok, al komfort kod trkačkih bicikli zavisi prvenstveno od širine guma od 25 – 27 mm. Šire guma zanče veci komfort I manji rizik defekta.
TOPlist