KAKO SMRŠATI I POBOLJŠATI KONDICIJU NA BICIKLU?

Vožnja bicikla, kao i bavljenje bilo kakvim sportom je zdravo. Pozitivno utiče na srce i krvne sudove, a pored toga možete i da sknete koji kilogram. Kako to postici bez velike muke?

Planirate da lepe jesenje dane provedete u vožnji bicikla? Odlična ideja… Potrebno je samo povesti računa o pojedinim sitnicama. Naravno zavisi sve od toga da li ste zdravi i da li je vaše telo naviklo na fizičke napore. Ukoliko jeste onda vam ništa ne brani da odma kreneta napolje, čim vrmenske prilike to dozvole. Povecanu pažnju bi trebalo da vode oni koji se ne bave sportom i oni koji imaju višak kilograma i zdravstvenih problema.

Vožnja bicikla je idealan način kako skinuti suvišne kilograme i postici dobru kondiciju. Al pre nego što s tim počnete bilo bi najbolje da se konsultujete sa lekarom. Pored utvrdjivanja zdravstvenog stanja, trebao bi da vas posavetuje koji intenzitet pulsa je potrebno održavati tokom vožnje. To je važno kako bi ste što manje opterecivali srce i što berže mršavili.

PRAVI TEMPO CETE POZNATI PREMA DAHU

Prilikom vožnje bicikla, kao i kod ostalih sportova, bi trebalo da se krecete u takozvanom „aerobnom režimu“. To je režim pri kome se krecete sa 60 procenata snage. Při tom tempu mnogo se ne umoríte a nakon 20 minuta dolazi do spaljivanja masnih naslaga. Suprotno tome, kod „anaerobnog režima“, kada se krecemo vecom brzinom dolazi do lučenja mlečne kiseline koja izaziva bol i umor. Na ovaj način može doci do povecanja mišicne mase, naročito na butinama i listovima, što pogotovo kod žena nije baš poželjan efekat.

Kako da poznate da vožnjom bicikla stičete kondiciju i lepu liniju, a ne „brdo mišica“? Jednostavno – približno se možete orijentisati prema dahu. Ukoliko vozite u takvom tempu da više ne možete ni da pričate, potrbno je usporiti, jer u suprotnom ulazite u „aneorobni režim“. Pored ove laičke ocene postoji i stručno merenje frekvencije pulsa. Ona ne bi trebala da bude viša od 40-70 procenata vaše maksimalne frekvencije. Maksimalni puls dobijamo kada od broja 220 oduzmemo godine starosti.

VOŽNJI BICIKLA DODAJTE PLIVANJE I TERETANU

Iako je vožnja bicikla odličnan način kako smršati i poboljšati kondiciju, ona ne bi trebalo da bude jedina sportska aktivnost. Kao i vecina sportova i biciklizam je jednostran. Aktiviraju se samo mišici donjih eksermiteta. Dok noge rade, trbušni mišici i ruke su pasivni. I profesinalni biciklisti se trude da slobodno vreme posvete razvijanju ovih partija mišica.

Nerazvijeni trbušni mišici javljaju se kod ljudi koji vecinu vremena provode sedeci uz kompjuter. Ukoliko ih ne ojačavaju, rizikuju ozbiljne probleme sa kičmom i i ledjima. Problem se može rešiti relativno lako. Kao dobra dopuna vožnje bicikla, preporučuje se plivanje i teretana. Teretana je idealno mesto gde možete protegnuti i „obraditi“ sve partije mišica. Prilikom prve poste je poželjno konsultovati se sa trenerom.

TOPlist