KOJE VRSTE BICIKLISTIČKIH KACIGA POSTOJE?

Biciklistička kaciga bi trebalo da bude sastavni deo opreme svakog bicikliste. Bez obzira da li ste rekreativac, takmičar ili svremena na vreme sednete na bicikl, kaciga je neophodna. Eventualni pad pri visokoj brzini koji biciklo može da dostigne, dovodi do ozbiljnih povreda, a ponekad i do smrtnih slučajeva.

KOJE VRSTE BICILISTIČKIH KACIGA POSTOJE

Kacige možemo podeliti uneoliko kategorija:

- trkačke kacige:
trkačke kacige namenje su za vožnju "road bika" - trkačkih bicikli. Prilikom izrade ovih kaciga, akcenat se daje na vetranje i težinu koja mora da bude što lakša.

- MTB kacige:
U odnosu na trkačke kacige, mtb kacige su robusnije, pokrivaju i potiljak a imaju i zaštitu za oči od sumčanih zraka. Mogu se koristiti na terenu ili na putevima. I kod njih se vodi računa da se vetranje vrši što kvalitetnije.

- BMX kacige:
Ove kacige se ističu svojim specifičkim dizajnom, kako bi svojim izgledom privukle BMX fanove. Zbog izgleda vetranje kacige je potisnuto u drugi plan. Ove kacige se takodje koriste za klizanje ili skateboarding.

- kacige za freeride:
Sobzirom da je u pitanju izuzetno opasna vrsta sporta, ove kacige pružaju maksimalnu zaštitu na teškom planinskom terenu. Svojom konstrukcijom podsecaju na motociklističke kacige, garantuju visoku bezbednost i sigurnost. Kaciga je dosta robusna, ima zaštitnik za vilicu i teme. vecinom ne vetra dobro a u poredjenju sa ostalim modelima ima znatno vecu težinu.

- aerodinamičke kacige:
Aerodinamičke kacige namenjene su profesionalcima radi postizanja što vecih brzina. Izradjeni su od specijalnih materijala,a konstruisane su tako da što manje prave otpor vazduhu.

PODELA KACIGA PREMA UZRASTU I POLU

- dečije biciklističke kacige,
- ženske kacige,
- muške kacige.

TOPlist