KAKO NAUČITI DETE DA VOZI BICIKL?

Naučiti dete da vozi bicikl, nije jednostavno ni za decu a ni za odrasle. Za decu to znači veliki strah i stres od mogucih padova, dok je za roditelje to neprestana jurnjava za biciklom, pridržavanje sedišta, odgurivanje, ubedjivabje, ohrabrivanje... Hocete da saznate kako to uraditi lakše?

Ovo je oprobani postupak koji su absolvirala vecina dece i koji je dao najbolje rezultate. Čitav postupak se sprovodi iz tri faze.

1. Za početak deci starijoj od dve godine treba uzeti biciklo na tri točka. Ne treba ih terati odmah da na to sednu, moglo bi to imati kontraefekat. Tricikl treba postaviti negde u sobi i pustiti dete samo da ga otkrije. Deca su radoznala pa ce sama pokušati da ga pokrenu pedalama. Tricikl mora da ima pedale lanac i normalan volan. Dete počinje da vozi napred - unazad, uči se pri tom pokrete volana, rad nogu i pravilno sedenje.

2. Za drugu fazu ključna je ravoteža. Ona se vežba na takozanim "pushbike" biciklima. To su bicikli bez pedala koja dete pokrece odgurivanjem nogama od zemlju. Visina sedišta treba da je nameštena na onu visinu koja omogucava detetu da priliom sedenja na bicikli može da se osloni na zemlji. Ove bicikle ne treba mešati sa plastičnim napravama koja više služe za igru nego za vežbanje. U početku su deca obazriva više hodaju nego što se odguravaju. Vremenom se oslobadjaju od straha i prave velike korake. Za ovo vežbanje idealni su hodnici ili decija igrališta. Na ovaj način dete se najbolje uči kako kako da održi ravnotežu na biciklu.

3. Na kraju je red na klasičan bicikl. Mora biti nizak, kako bi dete moglo bez problema da dodirne zemlju. Samo učenje vožnje traje par minuta. Deca se vec dobro snalaze sa volanom, imaju osecaj kojom snagom i koliko ga treba okretati, ravnotežu vec umeju da održavaju... Potrebno je samo s vremena na vreme pridržai bicikl i to je to. Pri vožnje bicikla deci još može da pravi problem polaženje i zaustavljanje. U tom pogedu ce im još neko vreme biti potrbna vaša pomoc.

TOPlist