KAKO IZABRATI DEČIJI BICIKL

Želite da vašem detetu kupiteprvi bicikl a ne znate koji je za njega najbolji? Pri izboru dečijeg bickla odlučujuci faktori su ne samo cena i veličina, vec bezbednost i detalji. Vodite računa o jeftinim biciklima, često ne ispunjavaju predvidjene norme.

Da li pamtite vaš prvi bicikl? Vecina ljudi se seca, prvi samostalni okretaji pedala se nikada ne zaboravljaju. Iz tog razloga vecina roditelja vodi računa da prilikom izbora prvog bicikla ono bude bezbedno i lepo kako bi se deca na njih rado secala.

Puno moramo uraditi za svoje dete još pre nego što sedne prvi put na bicikl. Odlčujucu ulogu igraju ravnoteža i koordinacija, koje se kod dece može trenirati vec od druge godine, korišcenje trokolica i trotineta. Period izmedju 3-4 godine je idealan za kupovinu prvog bicikla. O čemu voditi računa prilikom izbora decijeg bicikla?

VELIČINA BICIKLA JE OSNOV SVEGA

Dečija bicikla se proizvode u nekoliko veličina, prema veku i visini deteta. Veličina bicikla odredjuje se veličinim guma koja se najčešce izražava u palcima (jedan palac - 2.54 cm). Najmanji modeli se krecu od 12 palaca. Ona su sasvim dovoljna za prve dve godine vožnje, vremenom ih postepeno zamenjuju 16´´, 20´´ i 24´´ bicikla. Izbor decijeg bicikla na osnovu veka deteta je dosta ne precizna, zato što približno stara deca se mogu razlikovati visinom ali i sposobnostima. Zato se preporučuje da se prilikom kupovine bicikla, izmeri visina deteta i dužina nogu (od zemlje do raskoraka), koja bi rebalo da se poklapa visinom od sedišta do zemje. Prilikom posete prodavice dovoljna su va dva parametra - visina i dužina nogu. Zahtev "Potreban mi je bicikl za petogodišnje dete", na žalost nije dovoljan za pravi izbor bicikla.

Najbolje je uzeti sa sobom malog biciklistu, par "test krugova" sigurno ce učinitivaš izbor sigurnijim. Važno je isprobati i snagu koja je potrebna za stisak ručne kočnice i naravno celokupan osecaj koje dete ima na biciklu. Ne zaboravimo naravno ni dodatke na bicilu, kao ni boju koja naročito kod devojčica igra veliku ulogu.

VELICINA TOCKOVAVISINA DETETAORIJENTACIONI VEK
12"90–110 cm3–4 godine
16"100–120 cm3–6 godina
20"115–135 cm5–9 godina
TOPlist