PRIPREMA BICIKLA NA ZIMU

Ako pripadate onoj grupi biciklistiůkih fanatika koji ni preko zime ne mogu bez vožnje ovo je možda pravi savet za vas kako pripremiti bicikl na sneg i hladnoću. Vi ćete se toplo obući, stvari posle treniga ćete baciti u mašinu i napraviti sebi topli čaj… A šta sa biciklom? Biciklistika nije za mnoge “ zavisnike“ samo sezonski sport. Zimi kad udare mrazevi i napada sneg ,vožnja pod takvim uslovima ima svoje čari . Na jednu ovakvu avanturu třeba se dobro pripremiti: na prvom mestu sebe a naravno i biciklo. Ukoliko nemate neki stari bicikl namenjen samo za ovakve uslove, potrebno je izvršiti određene pripreme na tom koji imate. Na prvom mestu kupiti blatobrane, zameniti dotrajali amortizer a umesto novog sedišta stavite neko starije.

Ako pripadate onoj grupi biciklistiůkih fanatika koji ni preko zime ne mogu bez vožnje ovo je možda pravi savet za vas kako pripremiti bicikl na sneg i hladnoću. Vi ćete se toplo obući, stvari posle treniga ćete baciti u mašinu i napraviti sebi topli čaj… A šta sa biciklom?

Biciklistika nije za mnoge “ zavisnike“ samo sezonski sport. Zimi kad udare mrazevi i napada sneg ,vožnja pod takvim uslovima ima svoje čari . Na jednu ovakvu avanturu třeba se dobro pripremiti: na prvom mestu sebe a naravno i biciklo. Ukoliko nemate neki stari bicikl namenjen samo za ovakve uslove, potrebno je izvršiti određene pripreme na tom koji imate. Na prvom mestu kupiti blatobrane, zameniti dotrajali amortizer a umesto novog sedišta stavite neko starije.

PRE VOŽNJE BICIKLA

Pre nego što se počnete sa vožnjom, prekontrolišite stanje svog bicikla. Gume ne punimo do maksimuma kako bi šare imale što veći kontakt sa zemljom, zato je bolje birati šire gume sa grubljim šarama. Prekontrolišite funkcionalnost svetla, volana i naravno kočnica. Nezaboravite da podmažete i lanac… ideálna je mešavina ulja i teflona. Niske temperature , sneg i blato osetno snižavaju funkcionalnost bicikla, zato je bolje potražiti savet od nekog profesionalca u ovlašćenom servisu.

ŠTA OBUĆI NA SEBE?

Važno je zimi oblačiti se toplo.. Prilikom većih brzina na biciklu, mnogo je hladnije nego u toku šetnje, zato bolje obući više tanjih slojeva garderobe i vetrovku. Ukoliko su mrazevi nezaboravite kape i šalove, a što se tiče rukavica kod njih se javlja jedan problém. .. Prilikom njihovog nošenja smanjuje se osećaj u rukama , a samim tim i sposobnost upravljanja. Zbog toga izbegavajte skijaške rukavice a dajte prednost tankim i elastičnim. Nezaboravite ni na režim unošenja tečnosti.. Osećaj žeđi verovatno nećete imati, ali prijem tečnosti prilikom fizičke aktivnosti je veoma važan.

POSLE VOŽNJE BICIKLA

Veoma bitan faktor staranja o bicikl je i njegovo servisiranje nakon vočnje. Činjenica je da se malo kome hoće nakon vožnje lickati i doterivati biciklo, al drugog rešenja nema. Loše održavanje bicikla se može skupo osvetiti kako sa finansijske tako i sa bezbednosne strane. Kad su u pitanju zimski i jesenji dani ovo pravilo važi još više. Lanac i zupčanici bi trebali biti podmazani i a njihov rad bezčujan. Kako to uraditi? Kao prvo očistite lanac krpom, a nakon toga ga „nauljite “ ređim uljem. Neki proizvodjači imaju u svom asortimanu ulje namenjeno za „ mokre“ uslove. Ukoliko je lanac puno zaprljan ponovite ceo proces još jednom.

U toku zime se ulice često čiste i posipaju solju. Ona utiče štetno po biciklo , te ga treba redovno prati. S vremena na vreme dobro je i skinuti blatobrane i sedišta.. na tim mestima se so lako skuplja što na kraju može dovesti do rđanja i korozije.

Nadam se da vam je ovih par saveta od neke koristi. Ukoliko još niste vozili biciklo u zimskim uslovima možete probati i to. Otvoriće se vam se novi vidici i mogućnosti vožnje bicikla.

TOPlist